website statistics
Powered by exception.ro

Autentificare client

Cos cumparaturi

UTILIZARE LENTILE DE CONTACT COLORATE

Elemente definitorii

Buna ingrijire a lentilelor de contact ajuta la mentinerea sanatatii oculare si a confortului pe toata durata purtarii lor. Conditia de baza pentru a va bucura pe deplin de lentilele de contact este ca acestea sa fie in permanenta curate si confortabile. In primul rand trebuie sa tineti cont sa nu depasiti perioada de purtare recomandata de medicul specialist. Daca veti respecta regulile de purtare si manevrare a lentilelor, va veti putea bucura de o vedere clara si fara probleme.

 

Persoanele care poarta lentile de contact trebuie sa verifice ochii zilnic. Daca vederea devine neclara, exista o senzatie de disconfort sau ochii sunt rosii, trebuie sa scoateti lentilele de contact imediat si sa consultati medicul oftalmolog.

 

Primii pasi de manevrare a lentilelor

Inainte de a incepe sa manevrati lentilele, intotdeauna trebuie sa va spalati pe maini cu apa si sapun, sa va stergeti cu un prosop curat, care nu lasa scame. Astfel, eliminati riscul de transfer al murdariei, grasimilor si bacteriilor de pe degete pe lentile si apoi pe ochi. Totodata, pregatiti lentilele, solutia de intretinere si recipientul de la inceput, pentru a usura procesul de aplicare al lentilelor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum aplicati lentilele

Incercati sa stati deasupra unei suprafete plane atunci cand aplicati lentilele de contact. Verificati initial ca lentila nu este pe dos, verificati marginea care trebuie sa fie in sus (forma de bol), nu spre exterior (farfurie). Daca aplicati lentila din greseala pe dos, nu este nici o problema, decat cea a disconfortului. Trebuie sa o scoateti de pe ochi, sa o clatiti cu solutie de intretinere a lentilelor si sa o aplicati apoi corect. Daca se lipesc marginile asezati-o, fara a o apuca cu unghiile, in palma si puneti 2-3 picaturi de solutie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Metoda recomandata de aplicare

Daca se lipesc marginile asezati-o, fara a o apuca cu unghiile, in palma si puneti 2-3 picaturi de solutie. Asezati lentila pe varful degetului aratator. Plasati degetul mijlociu de la mana pe centrul pleoapei inferioare si cu degetul aratator de la cealalta mana trageti in sus pleoapa superioara.

Privind spre lentila, aplicati lentila pe zona alba a ochiului. Priviti apoi in jos, dati drumul pleoapei cu grija si apoi celei superioare. Continuati sa priviti in jos timp de cateva secunde pentru a permite lentilei sa se aseze. Repetati procedura pentru celelalt ochi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum scoateti lentilele

Fara exceptie, inaintea oricarei manevrari a lentilelor de contact, trebuie sa va spalati bine pe maini, sa va stergeti cu un prosop curat, care nu lasa scame. Priviti in sus, puneti aratatorul de la mana dreapta/stanga pe marginea lentilei si trageti de pe partea colorata a ochiului lentila, in partea de jos a acestuia. Prindeti lentila intre degete, fara a atinge lentilele de contact cu unghiile. Acum scoateti lentila tinand-o intre cele doua degete. Dupa ce ati scos lentila de pe ochi, clatiti-o cu un jet de solutie de curatat lentilele si asezati lentila in recipientul umplut cu solutie proaspata in prealabil. Nu refolositi vreodata solutia din recipient! Repetati procedura si pentru celelalt ochi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Curatarea si dezinfectarea ochilor

Intretinerea lentilelor poate diferi in functie de tipul de lentile numai din punct de vedere al curatarii acestora (zilnic/saptamanal/lunar). Daca folositi lentile de contact care necesita curatare dupa fiecare perioada de purtare, atunci trebuie sa respectati recomandarile de mai jos. Puteti folosi orice tip de solutie in toate etapele procesului de intretinere a lentilelor, fiind indicat totusi sa respectati recomandarea unui specialist in ceea ce priveste brandul utilizat. Solutia curata, dezinfecteaza, deproteinizeaza, pastreaza, hidrateaza si lubrifiaza lentilele de contact. Este important sa pastrati flaconul de solutie cu capacul inchis atunci cand nu il folositi si sa nu utilizati solutia dupa data expirarii de pe ambalaj. Recipientul de pastrare trebuie curatat in mod regulat cu solutie si lasat sa se usuce. Nu este recomandat sa clatiti sau sa curatati recipientul cu apa de la robinet. Totodata, recipientul trebuie schimbat la maxim 30 de zile pentru a evita contaminarea acestuia.

 

Curatarea si clatirea lentilelor

Daca nu folositi lentilele zilnice (de unica folosinta), medicii oftalmologi recomanda sa curatati si sa clatiti lentilele in fiecare zi, pentru a va asigura ca toate depunerile si impuritatile sunt indepartate de pe lentile. Primul pas este sa puneti lentila in palma (dupa ce v-ati spalat pe maini in prealabil) si sa turnati putina solutie peste aceasta. Frecati apoi usor lentila cu degetul, pe ambele parti timp de aproximativ 20 de secunde. Clatiti apoi lentilele de toate impuritatile dislocate cu un jet de solutie. Repetati procedura si pentru cealalta lentila, lasand apoi lentilele in recipient, pentru dezinfectare.

 

Intretinerea lentilelor cu solutie de intretinere

Dezinfectarea lentilelor in fiecare zi este necesara deoarece protejeaza ochii de infectii ce pot fi cauzate de diverse microorganisme depuse pe lentilele de contact. Toodata, indeparteaza depunerile naturale ale proteinelor cantonate pe lentila de contact. Dezinfectarea este simpla. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa umpleti recipientul cu solutie si sa puneti fiecare lentila in compartimentul corespunzator. Trebuie sa lasati apoi lentilele in solutie pentru cel putin 4 ore sau pe durata noptii. Dupa acest timp, pot fi purtate fara a mai fi necesara clatirea lor.

 

Purtarea lentilelor de contact

Indicatiile specialistului oftalmolog sunt esentiale. Specialistul oftalmolog va poate spune pentru cate ore pe zi puteti purta lentilele de contact la inceput si cum puteti apoi creste treptat acest interval, pana ajungeti la numarul maxim de purtare al acestora. Nu este indicat sa depasiti numarul maxim de ore, chiar daca va simtiti confortabil cu lentilele. Totodata, este indicat sa efectuati controale regulate la specialistul oftalmolog. Verificarea zilnica a ochilor este esentiala, sa va asigurati ca vedeti clar, ca nu exista nici o senzatie de disconfort, ca ochii dumneavostra sunt sanatosi si nu prezinta iritatii. Daca apare orice simptom descris mai sus, trebuie sa scoateti imediat lentilele de contact de pe ochi si sa contactati specialistul oftalmolog.

 

Probleme la purtare

Daca apar reactii precum iritatie oculara severa, clipit rapid, senzatie de corp strain, lacrimare, inseamna ca particule mici de praf sau impuritati au ajuns sub lentile. In acest caz trebuie sa scoateti lentilele de pe ochi, sa le curatati si clatiti cu solutie si sa le reaplicati pe ochi. Daca senzatia de iritare persista sau daca apar alte simptome neobisnuite, scoateti lentilele si contactati imediat specialistul oftalmolog.

 

Lentilele de contact - Indicat

Sa va spalati pe maini de fiecare data cand doriti sa manevrati lentilele!

Respectati intotdeauna indicatiile specialistului oftalmolog!

Utilizati de fiecare data solutie proaspata pentru intretinerea si pastrarea lentilelor !

Utilizati recipiente special realizate pentru pastrarea lentilelor de contact!

 

Lentilele de contact - Contraindicat

NU atingeti lentilele cu unghiile!

NU diluati sau refolositi solutia din recipient!

NU imprumutati sau utilizati lentile de la alte persoane!

NU atingeti cu degetele, cu lentilele sau cu orice alte obiecte varful flaconului de solutie!

 

Machiajul si lentilele de contact

Machiajul este permis atunci cand purtati lentilele.

Trebuie doar sa urmati cateva reguli simple care va vor mentine ochii sanatosi:

Machiajul trebuie aplicat numai dupa ce ati aplicat in prealabil lentilele de contact, iar demachierea se realizeaza numai dupa ce scoateti lentilele. Nu lasati demachiantul sau alte produse cosmetice sa vina in contact cu lentilele;

Folositi numai creion de tip dermatograf moale pentru a evita, ca prin exfoliere, sa patrunda in ochi;

Nu folositi produsele pe baza de aerosoli – fixativ, parfum, lotiune de ras sau deodorant – atunci cand folositi lentile de contact. Se recomanda folosirea acestor produse inaintea aplicarii lentilelor;

Nu imprumutati la / de la alte persoane produsele cosmetice si nici lentilele de contact;

Nu va machiati in timp ce va aflati in miscare (calatoriti cu masina sau trenul);

Daca prezentati ochii rosii, umflati sau daca considerati ca pot fi infectati, nu mai purtati lentilele de contact, nu mai folositi produsele cosmetice si luati legatura cu specialistul oftalmolog.

 

Intrebari frecvente

Cand trebuie sa inlocuim lentilele de contact?

Respectati indicatiile specialistului oftalmolog cu privire la modul de purtare si de inlocuire a lentilelor. Este mai usor daca va notati data de schimbare a lentilelor in calendar. Exista foarte multe tipuri de lentile de contact, de aceea nerespectarea indicatiilor prescrise poate creste riscul iritatiilor si infectiilor oculare.

 

Exista vreo limita de varsta pentru portul lentilelor ?

Nu exista limita de varsta pentru a purta lentilele de contact, odata ajunsi la varsta adolescentei ochii fiind suficient de dezvoltati pentru a purta lentile de contact. Atat bebelusii cat si varstnicii pot purta lentile de contact sub supravegherea specialistului oftalmolog. Daca nu exista contraindicatii medicale, oamenii pot beneficia de avantajele lentilelor de contact la orice varsta. Este normal ca, in timp, ochii oamenilor sa se modifice usor, iar in astfel de cazuri lentilele de contact pot fi ajustate sa se potriveasca prescriptiei. Indiferent de nevoia de corectie sau stilul de viata, lentilele de contact ofera solutia optima pentru corectia miopiei, hipermetropiei, astigmatismului sau prezbiopiei.

 

Este posibila machierea in timp ce purtam lentilele de contact?

Da, atata timp cat respectati cateva reguli simple, cum ar fi conditia sa aplicati lentilele de contact inainte de a va machia si de a va demachia numai dupa ce scoateti lentilele. Totodata, produsele cosmetice pe baza de aerosoli (fixativ, deodorant, parfum) pot fi folosite numai dupa aplicarea lentilelor.

 

Se poate practica inotul in timp ce purtam lentilele de contact?

Nu se recomanda purtarea lentilelor la inot, pentru ca riscati sa le pierdeti, iar clorul si microorganismele din apa se pot depune pe lentile, crescand riscul de infectii si iritatii oculare. Este obligatoriu sa purtati ochelari de inot daca doriti totusi sa le purtati, dar pentru mai multe detalii intrebati medicul dumneavoastra.

 

In ce situatii nu e recomandata purtarea lentilelor?

Specialistul oftalmolog va poate informa in ce conditii este contraindicata purtarea lentilelor de contact. Se recomanda evitarea mediilor cu temperaturi ridicate, fumul, poluarea si alti vapori care pot crea disconfort la purtare si pot duce la contaminarea lentilelor.

 

Putem dormi cu lentilele de contact?

Puteti dormi cu lentilele de contact din silicon-hidrogel special create pentru portul extins sau continuu, deoarece acestea sunt special concepute sa permita o buna oxigenare a ochilor in timpul somnului. Nu este recomandat sa dormiti cu alte tipuri de lentile de contact, deoarece ochii trebuie sa respire in timp ce dormiti, pentru a va putea bucura de confort la purtare si sanatate oculara tot timpul.

© Copyright 2014 Exception.ro. Toate drepturile sunt rezervate. Exception.ro este cel mai mare magazin online lentile de contact colorate.